2011/05/20

Arlington National Cemetry

Har nyligen följt serien om Kennedys på Svensk TV, båda av intresse för nutidshistoria och av intresse för New England dit vi åker om drygt en månad.

Både John F. och Bobby Kennedy ligger begravda på Arlington National Cemetry i Washington, precis över gränsen in i Virginia. Vi var här i juni 2009 och det var – trots en värmebölja med temperaturer en bra bit över 30 grader – en mäktig upplevelse.

1802 påbörjades bygget av Arlington House. Området var då inte alls tänkt att bli en militärkyrkogård, utan var från början en minnesplats för George Washington och medlemmar av hans släkt bodde här fram till 1861. Efter olika turer konfiskerade slutligen fastigheten av de federala myndigheterna och såldes 1864 till Montgomery C. Meigs som gjorde området till en militär kyrkogård. 1.800 döda från Bull Run-slaget i inbördeskriget var bland de första som fördes till Arlington för begravning.

På Arlington vilar i dag mellan 300.000 och 400.000 döda, varav minst 5.000 är okända, från de flesta krig som USA utkämpat sedan 1800-talet, t ex indiankrig, amerikanska revolutionen, Granada, Panama, Gulf-kriget, första och andra världskrigen. Det hålls alltid någon begravning varje dag.

Men inte bara soldater. Även andra amerikanska hjältar har fått sitt grav här, presidenterna Taft och Kennedy och andra i Kennedy-familjen, astronauter, medlemmar av USA:s högsta domstol,  upptäcktsresanden, prominenta personer inom den svarta frigörelserörelsen, berömda författare och artister.

Arlington-kyrkogården är en vacker och stillsam plats. Man håller sina barn lugna och pratar i normal samtalston utan att ropa eller skrika till varandra.

De oändliga raderna med vita kors känns skrämmande, vackra och overkliga på samma gång. Överallt likadant - rad efter rad efter rad med vita kors. Ibland har något satt en amerikansk flagga vid gravarna. De flesta är gamla och utan blomsterdekorationer, men fortfarande finns efterlevande som sköter om en del av gravarna och de nyare gravarna från Afghanistan och Irak är förstås mer dekorerade.

Många gravar har ytterligare ett namn på baksidan av stenen - det är maka/make till den döde som blivit jordfästa på samma ställe flera decennier efter.

Vid President Kennedys gravmonument i sektion #45 brinner en evighetsflamma som tändes av Jackie Kennedy vid presidentens begravning. Här ligger president Kennedy med familj och även hans två bröder Bobby och Edward. Monumentet är utsmyckat med en reflecting pool och med citat från deras tal.

Alldeles intill Arlington finns den berömda statyn från flaggresningen vid Iwo Jima under andra världskriget.

Länk till Lifes fotoalbum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar